Det kommer hvert år til jul

I 20 år er der kommet frugter og specialiteter hjem – og vi glæder os.

Appelsiner og klementiner

Igen i år hjælper familiens venner med at skaffe alle de flotte frugter fra marker i Valencia, der nu i 20 år er kommet til Skive og Thy. I begyndelsen havde jeg nok selv, men siden det første år har naboer og naboers bekendte hjulpet med, så de allerbedste frugter fra de rigtige skrænter og dale kan samles og sendes hjem til os.

Igen i år er der selvfølgelig både ”almindelige” og økologiske appelsiner og klementiner.

Der er absolut intet at klandre de ikke-økologiske appelsiner for. De er givet et absolut minimum af gift, hvis det har været nødvendigt – bl.a. hvis insekter har angrebet bladene.

Et lille pakkeri sørger for pakningen, hvor det, der får frugten til at skinne kun er forsigtig børstning.

Ingen vask, kun grov sortering efter størrelse – intet træ producerer jo frugter af samme størrelse, og de kommer direkte fra træerne.

Ingen overfladebehandling, bade med holdbart fluidum, voksninger eller stråler!

Direkte fra træet, i kasser, til pakning og så i bilen til Danmark!

Bilen køres af omhyggelige chauffører, 4 dage før udleveringen i Skive Lufthavn. Der sørges for gradvis sænkning af temperaturen, udluftning undervejs, korrekt luftfugtighed og ensartet temperatur i hele vognen – hvert år kommer vi nærmere det bedste!

Tilbage igen

Citroner kommer med i år

Ja – de kommer med op nordpå igen i år. I flere år har det været usikkert, men i år er de altså med igen. Og det er nok det, vi har været mest heldige med, for hver eneste gang kommer der de herligste tilbagemeldinger om frugtens kraft, saft og holdbarhed.

Tilbage igen

Evighedsgaranti

Holdt frugten ikke, som du forventede, så tøv ikke med at bruge evighedsgarantien: Du får kvit og frit det antal, du måtte kassere – og det gør du ved at skrive det på bestillingslisten. Du behøver ikke bestille andet – det er fuldstændig ok bare at hente det, der skal erstattes.

Husk, det er en grundlæggende ide ved appelsinriis, at der ingen overfladebehandling er og at det er direkte fra træ til bord – og så kan der altså ske hurtige ting og sager, når vi er ude at lege på den kant. I kan tro, jeg mange gange har spurgt mig selv om, hvorfor i alverden de ikke lige skulle igennem en voksbehandling, men nej – det er altså ikke ideen!!

Den første uge efter afhentningen gør vi alt for at bytte, dernæst er der mulighed for at skrive det tabte, der ikke holdt sig rimeligt på listen til det følgende år uden beregning, hvis Appelsinriis igen kommer til Danmark – og det har han gjort i 20 år i år!

Tilbage igen

Olivenolie – i hele tre størrelser

De fineste koldpressede jomfruolivenolier.

Olien er fra den første presning – og gennem de sidste år har vi fundet ud af, at smagen hver gang er fantastisk – und dig selv en god olie!.

I år kommer olien i følgende størrelser og emballeringer:

Gaveæske og lille krystalflaske med 250 ml.

Hvis du skal på besøg hos venner, familie eller naboer kunne du medbringe en gaveæske, der uden tvivl vil vække begejstring.

Krystalflaske med 750 ml og plastdunke med 2 liter og 5 liter.

Der har været en del kommentarer omkring plasticemballeringen, men vi har altså ikke det større kvantum i krystalflaske, så et godt råd kunne være at hælde noget olie over på en smuk karaffel og ellers lade den store dunk opholde sig mørkt og køligt.

Tilbage igen

Lufttørret, iberisk sortfodsskinke.

Skinker er med – og det siges, at ikke meget på denne jord kan måle sig med lufttørrede spanske sortfodsskinker.

Alle de, der har kørt med mig gennem det spanske land, har set den store tyr. Den er fra Osborne – og det er netop dem, der har købt  skinketørreriet Sanchez Romero Carvajal i Jabugo, lige nord for Sevilla – og det tørreri holder de gamle traditioner i hævd.

Men det er ikke altid forbindelserne til stedet giver de bedste priser, så derfor leder jeg rundt i det spanske landskab, hvor alt op til juletid står i skinkernes tegn. Det vil sige, at jeg tager ud til de forskellige forhandlere og ser, hvilken skinke, de har – iberiske, sortfods, selvfølgelig! – og vælger dem, der passer bedst til det, vi vil have – og til den rigtige pris! ,

Jabugo – de tørrede skinkers landsby – ligger i det blå mærke til venstre. Det var imponerende at få lov til at komme over i den del af landet – og være inviteret til at se alle de enkelte faser i skinkefremstillingen – igen et eksempel på, hvordan familiens venner hjælper med til at give os de allerbedste muligheder!

Med skinkerne følger et stativ, så man kan have den stående som vist på billedet.

Og for de, der ikke vil have en hel skinke på ca. 8 kg kan den købes i breve, skiveskåret og med 100 g.

Tilbage igen

Oliven fra Oliva

Tre gode folk fra Oliva, ser I ovenfor. Ejeren, Sebastian Guerolo, en ansat og Paco LaHuerta. Paco er for øvrigt far til operasangeren Dolores LaHuerta, som vi har set flere gange i både Skive og Thy.

Næsten som havde det været Ris fra Riis! Aldrig har jeg dog endnu været et sted, der var så svært at komme fra – ejeren ville simpelthen vise alting – hele processen i olivenforarbejdningen – og alle de varianter, der fremkommer ved de forskellige krydderier!

Her indsamler de nemlig selv krydderierne. Eller køber dem hos folk, der har indsamlet – for der er ingen kunstigt frembragte aromastoffer i mine oliven. Kun den rene vare. Med herlige friske krydderier.

Men igen – de er ikke økologiske, som nogle rykkede for – der er et stykke vej endnu! Næsten til hvert måltid under det mediteranske køkken dukker der oliven op på et tidspunkt – enten til at nippe til som en appetitvækker, i maden eller som tilbehør til en frisk vin, øl, tapas eller anden spændende sag. Da jeg var nede og se om appelsinerne hang ordentligt, kom jeg forbi dette aftenscenarium, som jeg bare ikke kunne stå for:

Aceituna Sevillana, partida, morada og coqillo. En anden mulighed er Sevillana i en ekstra krydderlage, vel at mærke med krydderier, de selv har samlet i bjergene.

Det er helt eventyrligt hvilken charme og velsmag, krydderierne tilsætter de grønne oliven – så her er altså et svært valg, hvis man da ikke springer valget over og prøver begge varianter!

Og så lige til en episode, der vakte stor morskab på det lille olivensted.

Jeg fortalte, at nogle sidste år oplevelse, at bøtten begyndte at svulme og at processerne gik i gang. Helt naturligt, fortalte de. De oliven, der er i bøtterne er helt friske og som lagen trænger ind fortrænges væsken og frugten tager smag. Hvis frugten opbevares køligt er alt i orden og smagen er perfekt.

Husk, at når der er åbnet for bøtten skal frugten opbevares under køl – men så skal den kunne holde sig op til 6 mdr. – farven tager en noget mørkere glød hvis man opbevarer bøtten udenfor køleskabet!

Tilbage igen

Ris fra Riis

Selvfølgelig skal risen med igen – og mange har endelig fundet ud af, hvor fantastisk den er. Det lille traditionsbundne ristørreri i byen Sollana  ligger lige midt i risområdet syd for Valencia – Europas næststørste og udlagt som beskyttet område i forbindelse med Albufera Her ses den seneste generation af den lange familierække af ejere – SergioTomás. Han holder en pose af risens fornemste sort – “the king of rice” – bomba. Det var en fantastisk oplevelse at få alle faser af risens behandling præsenteret – lige fra høsten til den er i pose.

Tilbage igen

Jacob Christensen Fabuels første CD

Det er lidt vildt!! Jacob, der er pæredansk/spansk og kommer fra Valencia, har udgivet sin første CD. Det har ført enorm opmærksomhed med sig og siden har han været solist ved symfoniorkestre, givet solokoncerter akkompagneret af piano, optrådt i kammermusiksammenhænge og været med i TV, Radio og aviser – jo, det er vildt!!

Helt ud over en fars fatteevne, og skam, skal de største ord dog nævnes med varsomhed, for der stod faktisk i den nationale spanske avis, at han var mere end et vidunderbarn på sin violin – der stoppede verden for en far med rødder i Salling og Thy, for de ord bruger vi godt nok ikke til daglig.

Jacob har været her på hjemegnen flere gange og har taget en pianist med – Skive Folkeblad lavede en lille portrætfilm – se den her

Nyd denne CD, hvor han med pianist har indspillet med:

Liebeslied og Liebesfreud af F. Kreisler

Melodie de Souvenir de un lieu cher af P.I. Tchaikovsky

Meditation de Thais af J. Massenet og M.P. Marsick

Aires gitanos af P. Sarasate

Andaluza de Danzas Espanolas af E. Granados og F. Kreisler

Danse Espagnole, de la Vida Breve M. de Falla og F Kreisler

Suite Populaire Espagnole af M. de Falla og P. Kochanski

Se videointerview fra Skive Folkeblad
Se Jacob spille hele Chaconne af Bach i Rødding kirke her.
Tilbage igen